lion news

lion news

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Σπήλαιο Λιονταριού Νεμέας (video)

Μιας και αυτές τις μέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα το Λιοντάρι της Νεμέας λόγω  της ''μετακόμισης'' του έξω από τον Δήμο Νεμέας για τις Μεγάλες Μέρες, σας παραθέτουμε ένα αφιέρωμα για το σπήλαιο που το ''φιλοξενούσε''.

Όρος Τρητός. Το λημέρι του λιονταριού. Τόπος όπου ζει το λιοντάρι της Νεμέας και όπου το κυνηγά ο Ηρακλής και το σκοτώνει πραγματοποιώντας έτσι τον πρώτο άθλο του, που του είχε θέσει ο βασιλιάς Ευρυσθέας.

Σύμφωνα με τον Παυσανία το σπήλαιο βρίσκεται σε μια πλαγιά κοντά στον δρόμο που οδηγεί από τις Κλεωνές στο Άργος και περίπου 15 στάδια από τη Νεμέα (1 στάδιο είναι 177 - 192 μέτρα).

Οι δύο είσοδοι - "αμφίστομον σπήλαιον" - και η μακρόστενη και βαθιά μορφολογία του συμφωνούν με τις περιγραφές του Απολλόδωρου και του Διόδωρου του Σικελιώτη.

Πηγή: «Ο μυθολογικός Άτλας της Ελλάδας» από τον Pedro Olalla.

Λένε επίσης πως το λιοντάρι της Νεμέας έπεσε από την σελήνη, διότι και οι στίχοι του Επιμενίδη (7ος αιώνας π.Χ.) λένε το εξής: "Γιατί κι εγώ γέννημα είμαι της ωριομαλλούσας Σελήνης, που με αναρίγισμα φοβερό πέταξε μακριά το άγριο λιοντάρι πνίγοντας το στην Νεμέα μετά από εντολή της σεβάσμιας Ήρας το δάμασε η θεική δύναμη των χεριών του Ηρακλή". Αιλιανός (175-235 μ.Χ.)





http://araxni74.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου